Crkva Sv. Blaža

 

U Brgudcu se nalazi crkva Sv. Blaža  ili još poznata kao crkva Sv. Luke Evanđeliste, sagrađena je u 18. stoljeću ali se spominje još 1580. godine.

U crkvi se nalazi oltar sa reljefom Svetog Luke Evanđelista, Svetog Blaža i drugog sveca, a iznad se nalazi medaljon sa Blaženom Djevicom Marijom iz trsatskog svetišta kraj Rijeke.

Poput većine crkvi na Ćićariji i crkva Sv. Blaža je vrlo jednostavna, kako već odgovara rustikalnim sredinama ovog poprilično siromašnog kraja.

Zvonik crkve u Brgudcu visok je 11 metara

Posebnost crkve SV. Blaža u Brgudcu je zvonik visine 11 metara. Kako su siromašni krajevi obično kupovali zvona malo bogatijih župa, kada su one nabavljale nova zvona, prodavali ili poklanjali su zvona manjim župama. Zvono u zvoniku je iz 14.st., a izradio ga je majstor Luka iz Venecije.

U župnoj crkvi Lanišće čuvaju se kipovi visoke umjetničke vrijednosti Svetog Luke Evanđeliste i Svetog Blaža i još jedne svetice (nedefinirano zbog dotrajalosti kipa) koji pripadaju ovoj crkvi kao i knjiga misala štampana gotikom, grafike križnog puta, barokni svijećnjaci i druge liturgijske dragocijenosti.

Tko je bio Sv. Blaž?

Sveti Blaž bio je izučeni liječnik, prijatelj siromaha i bolesnika. Kako je tada narod birao biskupa, po biskupovoj smrti na njegovo mjesto su izabrali Blaža. I tako je on od liječnika postao apostolski nasljednik i pastir Kristova stada, a narod ga slavi i kao zaštitnika od bolesti grla.

Dan Sv. Blaža slavi se 03. Veljače svake godine po svim crkvama gdje se daje blagoslov grla. Ovaj se blagoslov temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Prema tome 03. Veljače obilježavamo kao dan Sv. Blaža zaštitnika Brgudca.