80. Obljetnica formiranja Prve istarske partizanske čete

potpisivanje-ugovora-zupanija-babucera
Financijska potpora Istarske županije
18 lipnja, 2022
izlozba sva lica brguca
Izložba “Sva lica Brguca”
28 kolovoza, 2022

27.08.2022. Brgudac

Domaćini svečanosti obilježavanja jubilarne 80. obljetnice formiranja Prve istarske partizanske čete u Brgucu bili su Udruga antifašista grada Buzeta, Općina Lanišće i načelnica Roberta Medica te Udruga Babucera.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj gostiju i uzvanika, istarski župan Boris Miletić, gradonačelnici grada Labina Valter Glavičić, grada Buzeta Damir Kajin, predsjednik IDS-a Dalibor Paus i mnogi drugi.

Galerija slika sa 80. obljetnice formiranja Prve istarske partizanske čete

photo by Petar Matković

Udruga Antifašista Grada Buzeta

Udruga Babucera

Općina Lanišće

pozivaju Vas u Brgudac 27.08.2022. godine sa početkom u 16 sati na obilježavanje

80. Obljetnice formiranja Prve istarske partizanske čete 

Program:

16:00 – okupljanje sudionika

16:15 – polaganje cvijeća

16:30 – otvaranje izložbe “Sva lica Brguca”

17:00 – prigodni govori

         – kulturno umjetnički program

         – druženje uz domjenak i zabavu

20:00 – koncert Ive Gortan

PRVA ISTARSKA PARTIZANSKA ČETA

Prva istarska partizanska četa, postrojba Narodnooslobodilačke vojske (NOV) utemeljena krajem kolovoza 1942. kao 5. četa II. bataljona „Vladimir Gortan“ 2. primorsko-goranskog partizanskog odreda 5. operativne zone NOV i PO Hrvatske.

Petorica partizana, predvođenih Ivanom Brozinom – Slovanom, koji su se izdvojili iz Brkinske čete i postali jezgrom za ustrojavanje Prve istarske partizanske čete. Grupa uspostavlja logor između sela Zvoneća i Kučeli na Grdom žlebu. Slovanova grupa broji sve više boraca i uspostavlja nove veze na području Planika i Učke te uz pomoć Antona Dobreca Bončića, vlasnika planinarske kuće Paulovatz na Planiku, širi mrežu oslonaca i suradnika, što joj omogućava stvaranje novih veza i prodiranje prema centralnoj Istri. Oko 15.VII. uspostavljaju logor na Planiku, na Mlajskim grižama, na imanju Alberta Jurdane u Dolčinama, zadržavajući stari logor u Jasenovcu u pričuvi. Uz pomoć Bončića uspostavljen je kontakt i s organiziranim odborima ili povjerenicima NOP-a Veprinštine, Poljanštine i Lovranštine. Uspostavljaju vezu i s trojicom dezertera iz talijanske vojske te grupa broji 10 boraca, a povjerenike nalaze i u Brgudcu, Semićima i Brestu pod Učkom.

Najranije 22., a najkasnije 25.VIII.1942. u Tršću kraj Gerova (Gorski kotar) u logoru Sokoli, Štab 2. primorsko-goranskog PO-a ustrojava zapovjedništvo postrojbe, imenuje sekretara partijske ćelije, određuje novih pet boraca u sastav postrojbe i ustrojava 5. četu II. bataljona „Vladimir Gortan“ koja će politički i vojno djelovati u Istri. Iz Tršća deset boraca kreće za Istru. Rapalsku granicu prelaze posljednjih dana kolovoza ili prvih dana rujna 1942. i dolaze u logor Mlajske griže.

Četa je u blizini Brgudca osnovala glavni punkt.

U neposrednoj blizini planinarske kuće Paulovatz na Planiku, 3.IX.1942., Slovanova grupa i novopristigli borci, sada 5. četa II. bataljona „Vladimir Gortan“, uspostavljaju logor. Aktivnošću članova partijske ćelije i sekretara Matasa – Andrića, pripadnici postrojbe osnivaju ili proširuju i povezuju postojeće organizacije NOP-a, ustrojavaju odbore koji prerastaju u NOO-e i održavaju kontakt i s organizacijom NOP-a Kučeli i Rukavac.

Prva borbena formacija na Istarskom tlu

Osnivanjem, političkim i borbenim djelovanjem 5. čete II. bataljona „Vladimir Gortan“ 2. primorsko-goranskog PO 5. operativne zone Hrvatske (Prve istarske partizanske čete) i uspostavom logora na Planiku, Istra se faktički uključila u 5. operativnu zonu Hrvatske, a postrojba je postala vojni i politički reprezentant NOP-a Hrvatske – prva borbena formacija na tlu jedne od Sila osovine. Od tada pa do kolovoza 1943. započinje i proces organiziranja Istre kao posebne teritorijalno-upravne jedinice federalne države Hrvatske u nastajanju.

Cijeli tekst o formiranju Prve istarske partizanske čete možete pročitati na Istrapedia.hr

https://www.istrapedia.hr/en/natuknice/4129/prva-istarska-partizanska-ceta

U ovom je selu 10. listopada 1942. godine osnovan prvi seoski NOO (narodnooslobodilački odbor).

To je bio početak kasnijeg uspostavljanja narodne vlasti u Istri.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)