Povijest Brgudca

Selo Brgudac na Ćićariji prvi put se spominje u povijesnim dokumentima 1420. godine kao Bergodaz.

U selu se nalazi crkva Sv. Blaža sagrađena u 18. stoljeću ali koja se spominje 1580. godine u kojoj se nalazi oltar sa reljefom Sv. Luke Evanđelista, Sv. Blaža i drugog sveca, a iznad se nalazi medaljon sa Blaženom Djevicom Marijom iz trsatskog svetišta kraj Rijeke. Zvono u zvoniku datira iz 14.st., a rad je majstora Luke iz Mletaka.

Područje je u srednjem vijeku pripadalo Akvilejskom patrijarhatu, grofovima Goričkim, a poslije Mletačkoj Republici (Rašporskom kapetanatu). Stradao je u sporadičnim turskim upadima, a osobito teško u Uskočkom ratu 1612. godine.

bergudaz_1785

 

Po starim kartama iz 18. stoljeća vidi se da je Brgudac bio pod vlasti Mletačke Republike sa granicom par kilometara od sela prema Semićima koji su pak bili pod vlasti Hasburške Monarhije. Tek po prestanku postojanja Mletačke Republike 1797. godine cijela Istra sjedinila i pripojila Habsburškoj Monarhiji.

Nakon kratke vladavine Napolena Austrijsko Carstvo ponovno dobiva Istru te počinje u njoj graditi jedinstveni sustav javne uprave. Uvode se nove poljoprivredne kulture, napose krumpir i kukuruz, a Istra bilježi velik demografski rast.

 


stara_karta_istre_1846

 

Od 1848. pa do 1918. godine na području Istre uspostavljena je Markgrofovija Istra koja je bila teritorijalna jedinica u sklopu austrijske krunske zemlje Austrijsko primorje u Habsburškoj Monarhiji i Austro-Ugarskoj. Nastala je nakon ukidanja i razdvajanja Kraljevine Ilirije, koju su ustrojili Francuzi za Napoleonove vlasti.

Nalazimo na popis stanovništva Istre iz 1910. godine gdje se vidi da na cijelom Buzetskom području živi ukupno 38.659 stanovnika u 77 mjesta i sela. Brgudac je na cijelom popisu četvrto mjesto po broju stanovnika, sa ukupno 501 stanovnikom u 104 domaćinstva. Na cijelom području Buzeta više stanovnika od Brgudca su imali Sveti Martin kod Buzeta 698 stanovnika, Lanišće 650 stanovnika i Buzet 516 stanovnika.

Brgudac je bio razvijeno mjesto sa mnoštvo stanovnika koji su se bavili stočarstvom, držali su preko 3.000 grla stoke te su se bavili prodajom “karbuna”.

Žene iz sela su putovale sa naprtnjačama punim ugljena preko Učke u Volosko i Opatiju prodavati karbun.

 

 

 


II. Svjetski rat

Povijest Brgudca vezana je za NOB, Brgudac je simbol antifašističke borbe u Istri, jer je upravo tu organiziran prvi pokret otpora na istarskom poluotoku odnosno ondje je osnovana prva oružana formacija na poluotoku Istri. 1. Studenog 1943. godine u Brgudcu je osnovana 4. Istarska Partizanska četa (Kraška).

Selo je bilo glavno sjecište putova partizanskih jedinica pa je stoga u nekoliko navrata i spaljeno.

Nakon kapitulacije Kraljevine Italije u rujnu 1943. i njemačkoga preuzimanja svih ovlasti, na području Istre i Hrvatskoga primorja njemačke fašističke snage uspostavljaju Operativnu zonu “Jadransko primorje” (Operationszone Adriatisches Küstenland – OZAK). Ojačanjem i organiziranjem antifašističkoga pokreta već u studenome područje OZAK-a postaje teritorij za borbu protiv “bandi” (Bandenkampfgebiet).

U siječnju 1944. u Trstu je osnovano zapovjedništvo za borbu protiv njih (Fuhrungsstab für Bandenbekämpfun – FSBB) na čelu s Odilom Globocnikom. FSBB od siječnja do studenog 1944. godine organizira niz protupartizanskih operacija, od kojih se svojom brutalnošću izdvaja operacija Braunschweig (25. travnja–7. svibnja 1944.).

U operaciji Braunschweig Brgudac je bio jedno od najuništenijih mjesta i mjesto s velikim brojem žrtava, 56 žrtava većinom žena i djece je ubijeno ili streljano, a većina kuća je spaljeno.

 

brgudac_spomen_dom_18

Selo Brgudac zbog svoje važnosti u NOB-u nosi naziv Spomen selo Brgudac.

U selu se nalazi Spomen dom sa slikama i detaljima iz NOB-a. A u cijelom selu nalazi se veliki broj spomen ploča i spomenika

  1. Spomenik palim borcima
  2. Spomen ploča na mjestu osnivanja prvog NOO, 1942. godine
  3. Spomenik formiranja 4. partizanske istarske (kraške) čete
  4. Spomen ploča partizanskim kuririma
  5. Spomen dom prvog partijskog savjetovanja za Istru
  6. Spomen ploča o početku škole na materinjem hrvatskom jeziku
  7. Spomen palim borcima i žrtvama fašističkog terora u NOB-u
  8. Spomenik žrtvama poginulim od bombardiranja
  9. Spomen ploča žrtvama koje su zvjerski streljane

 

spomen_dom_brgudac_m