Brgudac Art & Samanj oduševio posjetitelje

najava Brgudac Art Samanj
Brgudac Art & Samanj 2023
30 kolovoza, 2023

Lijepo vrijeme i milijun jesenskih boja privuklo je veliki broj posjetitelja u Brgudac na ovogodišnji “Brgudac Art & Samanj”.

otvorenje-brgudac-art-samanj-mia-mihaljevic-ivancic

Brgudac Art & Samanj otvorila je voditeljica projekta Mia Ivančić Mihaljević i poželila dobrodošlicu izlagačima, izvođačima i posjetiteljima.

Ove godine na brgučkom samnju izlagalo je 22 izlagača sa raznovrsnom ponudom domaćih proizvoda, hrane, vina, ulja, ali i rukotvorina, suvenira i tradicionalnih proizvoda.

Manifestacija “Brgudac Art & Samanj” obnavlja staru i stvara novu tradiciju. To je art festival koji uz glazbu i izložbu umjetničkih djela, okuplja i prezentira lokalne izlagače rukotvorina i domaćih proizvoda. Kroz manifestaciju posjetitelji se upoznavaju s kulturnom baštinom krškog područja Ćićarije čime se jača identitet lokalnog stanovništva te pomaže osnaživanju, očuvanju i obnovi tradicijskih običaja.

Naš projekt „Brgudac Art & Samanj“ prepoznala je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istarske županije na čiji natječaj „Mali projekti za bolje sutra“ smo prijavili projekt i odobreno nam je sufinanciranje manifestacije sa 3.500 EUR za prioritetno područje „Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja“.

Ovaj projekt proveden je uz financijsku potporu Zaklade Istra – Fondazione Istria iz sredstava Fonda gradova i općina.

Fond gradova i općina -LOGO

Izložba keramičarskih radova „Audioformacije“ Udruge INTERINOVA

Mjesec dana nakon što je izložba otvorena u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture RH u Rijeci, Udruga Interinova postavila je iznimnu izložbu “Audioformacije”. Izložbu keramičarskih radova koji su u biti glazbeni instrumenti.

izložba-audioformacije-brgudac-art-samanj-2023-3
izložba-audioformacije-brgudac-art-samanj-2023-2
izložba-audioformacije-brgudac-art-samanj-2023

Izložba slikarskih radova – Mirela Peterlić

Mirela Peterlić je akademska slikarica, dobitnica nekoliko nagrada za apstraktno slikarstvo. Izlagala je na mnogo skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a do sada je imala sedam samostalnih izložbi.

izlozba-mirela-peterlic-brgudac-art-samanj-2023
izlozba-mirela-peterlic-brgudac-art-samanj-2023
izlozba-mirela-peterlic-brgudac-art-samanj-2023-snimila-gordana-calic-sverko

Izložba slikarskih radova „Riječ“ – Margareta Peršić

“Riječ” Margarete Peršić je neizgovorena, ona je oslikana u dvadeset i osam slika koje zajedno čine “Tihu knjigu” – slikovnicu za odrasle. Iako su slike okupljene pod nazivom “Riječ” – u samoj slikovnici nema niti jedne napisane riječi!

izlozba-margareta-persic-brgudac-art-samanj
izlozba-margareta-persic-brgudac-art-samanj
izlozba-margareta-persic-brgudac-art-samanj

ART KUĆA/GALERIJA Rijane – Otvorena vrata, Mladen Ivančić

otvorena-kuca-mladen-ivancic-brgudac-art-samanj
otvorena-kuca-mladen-ivancic-brgudac-art-samanj
otvorena-kuca-mladen-ivancic-brgudac-art-samanj

Radionica izrade tradicionalne ćićke tamburice „Cindre“ – Miro Šverko

Miro Šverko, koji živi i radi u Lanišću, održao je radionicu izrade tradicionalne ćićke tamburice s dvije žice, u Ćićkom jeziku znane kao cindre. On je trenutno jedini graditelj cindre na području Ćićarije, a naučio je izradu od svog slijepog mentora Josipa Grbca, jednog od posljednjih ljudi koji su znali kako napraviti cindru. Gospodin Šverko zasad je spasio ovo osobito glazbalo od potpunog zaborava.

radionica-izrade-cicke-cindre-brgudac-art-samanj-2023
radionica-izrade-cicke-cindre-brgudac-art-samanj-2023-2
radionica-izrade-cicke-cindre-brgudac-art-samanj-2023-3

Radionica tradicionalnog istarskog pjevanja – Goran Farkaš

Goran Farkaš, istraživač tradicijske glazbe Istre održao je radionicu tradicionalnih istarskih pjesama na nekoliko različitih stilova i jezika.

radionica-tradicionalnog-istarskog-pjevanja-brgudac-art-samanj-2023

Radionica izrade snovolovki“ (dreamcatchers) – Viktor Brnobić

Predstavljanje knjiga “Krsnik” i “Krasna zemlja” – Ana Cerovac

Ana Cerovac uz pomoć Sanje Albaneže predstavila je svoja prva dva objavljena nastavka povijesno-fantastične trilogije „Između orla i lava“, koji čitatelja naprosto uvlače u magični svijet Istre i Kvarnera pri čemu se miješaju narodna vjerovanja i povijesni fakti.

Pripovjedna predstava u izvedbi umjetnice Margarete Peršić „Pričam ti priču“

Uz zvuke klarineta Diane Marković, studentice sa Akademije za glasbo u Ljubljani, Margareta Peršić uvela je djecu ali i starije u svoj magični svijet priča. Predstava je održana ispod velike akacije u posebnom prirodnom ambijentu. Svojim pristupom Margareta Peršić odabranu narodnu bajku podiže na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja što čini poseban audiovizualni doživljaj za djecu i odrasle. U svojoj izvedbi uključuje odrasle da glume uz nju i zabavljaju djecu kombinirajući elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra.

Koncert etnosastava VEJA

Etnosastav Veja održali su fantastičan koncert tradicijske glazbe obrađujući posebnost ćićkog tradicijskog pjevanja „bugarenja“. Publika je uživala u njihovom nastupu.

Na organizaciji projekta “Brgudac Art & Samanj” radilo je preko 32 volontera i odradilo se više od 500 volonterskih sati.

Zahvaljujemo se na podršci Općini Lanišće, Gradu Kastvu i prijateljima koji su financijski podržali naš projekt.

Brgudac Art & Samanj medijski je najavljen je u tiskanim izdanjima Glasa Istre i Novog Lista, na Kanalu Ri te na mnogim web portalima i društvenim mrežama.

Medijski su popratili:

Glas Istre

Istra24

Kampanja.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)