Donacija Zaklade Adris

brgudac_samanj
Brgudac art & samanj
18 rujna, 2022
Festival-suma-sumskih-proizvoda
Festival šuma i šumskih plodova
24 listopada, 2022

Uređenje i zaštita okoliša vodospreme u Brgucu

Cilj projekta: Uređenje i opremanje okoliša u blizini vodospreme kako bi se spriječilo parkiranje automobila blizu izvora vode, a postavljanjem drvenih masivnih garnitura za sjedenje, drvenih žardinjera i koševa za otpad posjetiteljima bi se pružio dodatni sadržaj, prostor za odmor sa uređenom slavinom sa vodom gdje bi se posjetitelji mogli osvježiti.

Naziv projekta: Uređenje i zaštita okoliša vodospreme u Brgucu
Projekt financira: Zaklada Adris u iznosu 40.000,00kn i samostalno članovi udruge Babucera od donacija i članarina

Vrijeme provedbe projekta: od 01.11.2022 do 31.03.2023.

Opis provedbe projekta:
Brgudac je vjerojatno jedino naselje bez priključka na javni vodovod u Istarskoj županiji. Naselje sa tridesetak stanovnika opskrbljuje se pitkom vode iz prirodnog izvora i vodospreme stare 125 godina koja je i danas u funkciji kao jedini izvor vode za mještane Brguca. Zato nam je zadatak da sačuvamo izvor od onečišćenja koja su vrlo moguća zbog velikog broja izletnika koji parkiraju automobile u okolici vodospreme bez obzira na istaknuti znak Vodozaštitnog područja i zabrane parkiranja i bacanja otpada.

Detaljan opis projekta:
Brgudac je naselje na Ćićariji u Općini Lanišće te se nalazi na 750mnm. U Brgucu je zapadni ulaz u Park prirode Učka i veliki broj posjetitelja, izletnika i planinara pohodi vrhove Ćićarije krećući iz Brguca. Svoje automobile ostavljaju parkirane u selu, ali i na neprikladnim mjestima blizu izvora vode. Nekoliko puta se dogodilo da su se automobili zaglavili na kamenu ili na poklopcu od bušotine ali na svu sreću bez istjecanja ulja.


Članovi Udruge Babucera sami su uredili i očistili površinu na ulazu u selo kako bi omogućili posjetiteljima prostor za parkiranje automobila. Ipak to nije dovoljno da bi se spriječilo ljude da s automobilima ulaze u selo. I dalje parkiraju automobile uz vodospremu jer tu počinje put prema Izvorištu Korita, popularnom planinarskom odredištu u Parku prirode Učka.


Ovim projektom cilj je postaviti drvene masivne garniture za sjedenje, drvene žardinjere i drvene koševe za otpad koji bi se postavili na mjesta uz cestu u okolini vodospreme kako bi se spriječilo parkiranje automobila blizu izvora vode.


Projektom bi se osim zaštite okoliša onemogućavanjem približavanja automobila izvoru vode pružio posjetiteljima dodatni sadržaj, prostor za odmor, sa ugraviranim poljima za društvene igre na površinama stolova. Uz postavljene stolove uredila bi se javna slavina sa vodom gdje bi se posjetitelji mogli opskrbiti vodom.


Uz postavljene klupe i stolove postavile bi se info tabele sa zanimljivostima iz prirode i životinjskog svijeta na Ćićariji, a uz vodospremu bi se postavila info tabela sa slikama, povijesnim crticama o korištenju vode u selu te isječkom teksta o uređenju izvora vode u Brgucu 1897. godine.

Financijska potpora Zaklade Adris

Slijedeći vrijednosti na kojima počiva – izvrsnost, inovativnost, znanje, dobrotu, pomaganje, odgovornost, toleranciju i otvorenost Zakladna uprava je na sjednici održanoj 17. rujna 2022. godine prema prijedlozima zakladnih vijeća izabrala projekte koje će (su)financirati te učenike i studente koje će stipendirati.

Udruzi Babucera za zaštitu i revitalizaciju sela Brgudac za realizaciju projekta „Uređenje i zaštita okoliša vodospreme u Brgucu“ dodijeljena je donacija u bruto iznosu od 40.000,00 kuna.


Financijskim sredstvima financirati će se nabava masivnih drvenih kompleta stola sa klupama, drvene žardinjere za sadnju biljaka i cvijeća te dva koša za otpad.
Sve radove uređenja okoliša, sadnje biljaka, postavljanje opreme i info tabela obavili bi volontirajući članovi Udruge Babucera i ostali prijatelji volonteri.

Nova vizura javnog prostora u Brgucu

Uređenjem prostora okoline vodospreme Brgudac dobiva novu, ljepšu vizuru područja od Spomen doma do vodospreme. Postavljanjem žardinjera osigurat će se da se automobili neće približavati samom izvoru vode. Izletnicima i planinarima dajemo dodatni sadržaj, mjesto za odmor i osvježenje na uređenoj slavini pitke vode.


Procjenjena vrijednost provedbe projekta iznosi 60.000kn

Prikaz problema koji bi se riješio ovim projektom:

Parkiranje u vodozaštitnom području unatoč znaku upozorenja
Auto zaglavljen na oknu od bušotine
Parkiranje ispred vodospreme na poklopcima od vodovoda unatoč znaku upozorenja
Problem parkiranja u blizini vodospreme

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)