Antifašistička borba u Brgudcu

orao_kliktas_brgudac_cicarija_2
Suri Orao
18 lipnja, 2017
brgudac_nema_vode
Brgudac ostao bez pitke vode ?!
10 kolovoza, 2017
Prikaži sve
dan_antifasisticke_borbe_brgudac

Brgudac je simbol antifašističke borbe u Istri, jer je upravo tu organiziran prvi pokret otpora na istarskom poluotoku. Selo je bilo glavno sjecište putova partizanskih jedinica, glavni punkt preko kojeg u Narodno oslobodilačku vojsku odlazi 90% Istrana i potrebna materijalna dobra za vojsku, hrana, stoka i obuća.

 

formiranje_1_istarske_brigade_Vladimir_Gortan


Činjenice o antifašističkom Brgudcu

Brgudac je selo Istarskog krasa nastanjen Hrvatima, antifašistički orijentiranima. Brgudac je dao 160 boraca od kojih je 19 poginulo.

Selo je udaljeno od komunikacije i bilo je glavno sjecište putova partizanskih jedinica te postaje prvo uporište antifašističke borbe u Istri.

Brgudac je prvo selo u Istri koje održava vezu s Prvom istarskom partizanskom četom 1942. godine koja je već djelovala na području Gorskog kotara.

U Brgudcu je javnim glasanjem bira prvi NOO.

U Brgudcu djeluje prva škola na hrvatskom jeziku 1943. godine.

U Brgudcu je osnovana prva oružana formacija na poluotoku Istri. 1. Studenog 1943. godine 4. Istarska Partizanska četa (Kraška).

10. prosinca 1943. održano je Prvo partijsko savjetovanje KPH za Istru u Brgudcu.


Crveni Brgudac

 

Zbog velikog broja nevinih žrtava u selu staraca, žena i djece dolazi naziv crveni Brgudac. Ukupno je mučki ubijeno 37 nevinih žrtava.

Nakon kapitulacije Kraljevine Italije u rujnu 1943. i njemačkoga preuzimanja svih ovlasti FSBB od siječnja do studenog 1944. godine organizira niz protupartizanskih operacija, od kojih se svojom brutalnošću izdvaja operacija Braunschweig (25. travnja–7. svibnja 1944.).

U operaciji Braunschweig Brgudac je bio jedno od najuništenijih mjesta i mjesto s velikim brojem žrtava, 37 žrtava većinom žena i djece je ubijeno ili streljano, a većina kuća je spaljeno.

 

dan_antifasisticke_borbe_brgudac_6

 

Više o Narodnooslobodilačkom pokretu u Istri

 

2 Comments

  1. Vesna napisao:

    Zainteresirana sam pronaći podatke o stradanju određene osobe u vrijeme II.svjetskog rata,rodom iz Brgudca.Da li me možete uputiti na adresu\osobu koja bi mi mogla pomoći u potrazi?
    Puno hvala

    • Saša napisao:

      Poštovana, u selu nema više osoba koje bi vam mogle pomoći sjećanjem na ta vremena osim što se na spomenicima nalaze imena stradalih, ali vjerujem da ste njih već pregledali. Bez obzira da li je osoba bila borac ili civilna žrtva predlažem da se obratite Udruzi antifašističkih boraca Grada Buzeta koji će vas sigurno uputiti gdje biste mogli doći do nekih informacija. Srdačan pozdrav. Saša

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)