Brgudac ostao bez pitke vode ?!

dan_antifasisticke_borbe_brgudac
Antifašistička borba u Brgudcu
22 lipnja, 2017
poziv_donacije_vodosprema_brgudac_2
Prikupljanje donacija za sanaciju vodospreme
12 listopada, 2017
Prikaži sve
brgudac_nema_vode

Izvor pitke vode u Brgudcu je presušio!

Zašto Brgudac nije spojen na javni vodovod? Kada će vodovod doći u Brgudac? Trenutno su to najaktualnija pitanja u Brgudcu jer je izvor pitke vode u lokalnom vodovodu presušio još sredinom Lipnja. Najgora situacija od kada se pamti.

Osim što je izvor presušio veliki problem je i vodosprema koja zbog oštećenja propušta vodu tako da zimske zalihe nestanu, skoro 200m3 vode koja je potrebna za preživiti sušne mjesece.

Zahvaljujući Općini Lanišće, Istarskom vodovodu i Vatrogascima pitka voda mještanima Brgudca dovozi se vatrogasnim kolima svaki tjedan po tri cisterne ukupno 36m3 pitke vode tjedno.

punjenje_vodospreme_brgudac

Zašto Brgudac nije spojen na javni vodovod?

Brgudac ima mali broj stalno nastanjenih stanovnika, trenutno osam stalno nastanjenih ali ipak veliki broj mještana, nas skoro 60 boravi u Brgudcu više od polovice godine ili vikendom i sigurno je po tom pitanju selo sa više mještana nego što ih ima u ostalim selima u Općini Lanišće, a koja su spojena na javnu vodovodnu mrežu. Tako da teorija “za koga dovesti vodovod?” pada u vodu.

Brgudac je vjerojatno jedino naseljeno mjesto u Istri koje nije spojeno na javni vodovod!

Brgudac zbog svoje pozicije i izdvojenosti sigurno predstavlja određeni projektni izazov za spajanje na javnu vodovodnu mrežu. Ali ipak projekt spajanja Brgudca na mrežu Istarskog vodovoda postoji od prije nekoliko godina i potrebno ga je aktualizirati kako bi se stanovnicima Brgudca, planinarima, izletnicima i svim ostalim posjetiocima ili zainteresiranima za u ulaganje u Brgudac omogućila osnovna stvar za život, a to je pitka voda!

Osiguranje sredstva za izgradnju vodovoda iz Europskih fondova

Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju i direktivom Europske unije utvrđeno je da do 31.12.2018. godine sva naselja sa preko 50 stanovnika moraju imati osiguranu sanitarno ispravnu vodu za piće odnosno biti spojena na mrežu isporučitelja javne vodoopskrbe.

Strukturni fondovi EU postoje. Nepovratna sredstva koja pokrivaju 100% troškova izgradnje javnog vodovoda postoje. Apeliramo na sve odgovorne institucije da se pokrene projekt i da se stanovnicima Brgudca osigura voda iz javnog vodovoda. Pitka voda je osnovni uvjet za razvoj Brgudca i Ćićarije.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)