Saniranje vodospreme i izgradnja vodovoda do Brgudca

vremenski_podaci_brgudac
Aktualni vremenski podaci
10 prosinca, 2017
otvorene-skure
Otvorene škure
12 travnja, 2021
Prikaži sve
voda-brgudac

Kreće sanacija vodospreme i izgradnja vodovoda do Brgudca

Tokom cijele prošle godine razgovarali smo sa svim mogućim tijelima koji bi mogli pomoći selu da se osigura dovoljna količina pitke vode tokom cijele godine. Svima smo prezentirali problem sela sa pitkom vodom, odnosno puknuće vodospreme. Razmatrale su se razne opcije i različita rješenja.

Općina Lanišće je dobila državnog povjerenika i financijski nije bila u mogućnosti intervenirati. Organiziran je i sastanak sa kandidatima za načelnika općine gdje smo ih upoznali sa problemom. Sa novo izabranom načelnicom Općine Lanišće Gđom. Robertom Medicom od početka je uspostavljen odličan dijalog i suradnja.

Uslijed prošlogodišnje velike suše i dugog razdoblja bez kiše selo je više od dva mjeseca ovisilo o pomoći Općine koja je uz pomoć Buzetskih vatrogasaca organizirala cisterne pitke vode kako bi svi mogli boraviti u Brgudcu tokom ljeta sa dovoljno vode.

Ta teška situacija ubrzala je malo stvari i uz ogroman angažman načelnice Roberte Medice, uspjeli smo !

Istarski vodovod uvrstio je u Poslovni plan za 2018. godinu Projekt izgradnje sustava vodoopskrbe naselja Brgudac

Istarska županija će financirati u cijelosti radove na sanaciji vodospreme

Općine Lanišće objavila je javni poziv i osigurala računa za pomoć u finaciranju nephodnog saniranja vodospreme Brgudac.

Akciji su se odazvali sportaši iz Kvarnersko istarske treking avanture ili popularno KITA,  koji su na treking utrkama u Račjoj Vasi i Lupoglavu prikupljali sredstva za sanaciju vodospreme.

Općina Lanišće je u proračun za 2018. godinu namjenila 35.000kn za sanaciju vodospreme Brgudac.

Ovih dana stigao je odgovor na molbu načelnice upućenu istarskom županu Valteru Flegi na sastanku u Lanišću u kojem stoji da će Istarska županija u potpunosti financirati saniranje vodospreme u Brgudcu.

Šta to znači?

Saniranjem vodospreme omogućit će se da mještani imaju dovoljno vode tokom sušnih mjeseci, sve dok ne stigne vodovod do Brgudca.

Krenimo od početka. Istarski vodovod je 2010. godine ugovorio izradu projektne dokumentacije za Sustav vodoopskrbe naselja Brgudac.

U ožujku 2011. godine izrađen je Idejni projekt na temelju kojeg je ishodovana Lokacijska dozvola. Nadalje, pristupilo se izradi Glavnog projekta u rujnu 2011. godine i Izvedbenog projekta u studenom 2011. godine.

Nažalost po izradi procjene troškova investicije i sagledavanja troškova rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Investicija nije uvrštena u Plan izgradnje u narednim godinama, te se nije zatražila Građevinska dozvola za izgradnju vodovoda.

Projekt izgradnje sustava vodoopskrbe naselja Brgudac uvrštena je u Plan poslovanja 2018. godine sa procijenjenom vrijednošću od 5 milijuna kuna.

S obzirom da je danas to moguće planirani izvori financiranja su 100% iz EU fondova.

Koliko će to trajati?

S obzirom da je postojeća Lokacijska dozvola istekla, u prosincu 2017. godine Istarski vodovod zatražio je ponudu novelacije projektne dokumentacije, temeljem koje će se pristupiti ishođenju potrebnih dozvola (Lokacijska i Građevinska dozvola).

Nakon ishođenja lokacijske dozvole slijedi rješavanje infrastrukture prostornih podataka, te otkup zemljišta za crpnu stanicu i vodospremu.

Nakon toga slijedi ishođenje Građevinske dozvole i prijavljivanje projekta na natječaje EU fondova.

izgradnja vodovoda do Brgudca

Kuda prolazi vodovod?

Prema prostornom planu Istarske županije i projektu plan je izgraditi pumpu stanicu u Semićima od kuda bi se vodovodom voda dizala prema Brgudcu.

Ovo je velika vijest za Brgučane i zahvalni smo načelnici Roberti Medica na inicijativi i podrški mještanima Brgudca. Izgradnja vodovoda omogućit će razvoj i povratak ljudi u Brgudac.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)