Oštećena drvena korita na Izvorištu Korita

100milesofistria_brgudac_d_aid_station
100 miles of Istria
8 travnja, 2017
katastarski_plan_brgudac_1908_m
Stare katastarske karte
16 svibnja, 2017
Prikaži sve
korita-brgudac

Izvorište Korita oduvijek imaju veliku važnost za stanovnike Brgudca. Još davno austrougarska vlast je za vladavine Franje Josipa uredila lokalitet izvorišta radi lakšeg zahvaćanja vode. Iz izvora se voda prelijevala u prvo, kameno korito, a zatim niz padinu u 13 drvena korita izrađenih od stabala topole.

Drvena korita su poredana tako da imaju važnu vodozahvatnu i higijensku funkciju. Voda za piće toči se direktno iz izvora, prvo korito služi za umivanje, u drugom se peru noge, a na ostale se puštalo blago da se napoji.

Za vrijeme ljetnih sušnih mjeseci ovo bi bio jedini izvor koji ne bi presušio te su mještani Brgudca vodu za piće odavde nosili na svojim leđima svaki dan. Brgučani i drugi dolazili su ovamo napojiti svoje blago koje je nekada brojalo i do 3000 grla, a danas je Izvorište Korita jedno od najpopularnijih okupljalište planinara i izletnika.

Potrebno je zamjeniti drvena korita

Nažalost drvena korita danas su u jako lošem stanju te zbog brojnih oštećenja nemaju potpunu funkciju. Prvo drveno korito gdje se slijeva izvor nema lijevak na svom kraju preko kojeg se voda slijeva u sljedeće korito te se voda prelijeva preko ruba na livadu. Na nekoliko korita vidljiva su oštećenja na trupcu i propuštanje vode kroz dno.

Javna ustanova “Park prirode Učka” pod čijom nadležnosti je cijeli lokalitet pokušala je sanirati oštećenja na koritima 2014. godine, ali sada je jasno vidljivo da ova korita koja su postavljena 2007. godine uz pomoć donacije Hrvatskih šuma – šumarije Velika potrebno zamijeniti sa novim drvenim koritima.

Ova lokacija zbog svoje povijesne važnosti za ovaj kraj te iznimne popularnosti kod izletnika i planinara zaslužuje da se postave nova drvena korita izrađena od primjerene vrste drveta koja će uspijeti dulje vremena odoljeti vremenskim prilikama koja vladaju na Ćićariji.

 

 

Više o Korita Ćićarija

1 Comment

  1. Vladimir napisao:

    Mislim da bi se u svrhu sanacije (rekonstrukcije) drvenih korita moglo zatražiti Europska sredstva predviđena za ruralni razvoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)