Umjetnička radionica Brgudac

likovna radionica poziv brgudac
Poziv na umjetničku radionicu 04.12. Brgudac
27 studenoga, 2021
uredena dvorane skole brgudac
Završen projekt osnivanja Društveno kulturnog centra Brgudac
15 siječnja, 2022
Prikaži sve
umjetnicka radionica brgudac

U subotu 04.12. u Brgudcu se održala umjetnička radionica za djecu, koja su oslikavala platnene vrećice, blokove, izrađivala božićne ukrase i slikala. Za starije su Mladen Ivančić i Dijana Trtanj održali prezentaciju pečenja Raku keramike.

Udruga Babucera prijavila je projekt „Osnivanje društveno kulturnog centra Brgudac“ u sklopu natječaja za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“ Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

logo zaklada fond

Ovaj projekt proveden je uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina

Umjetnička radionica za djecu

Radionica oslikavanja platnenih vrećica i blokova izazvala je veliki interes kod djece. Desetak mališana zabavljalo se nekoliko sati oslikavanjem suvenira koja su kasnije ponijela kućama.

Oslikavanje vrećica i blokova izvodili su izradom pečata od spužve koje su izrezivali u razne oblike i pričvršćivali da drvene oblutke koji su služili kao pečat koji su onda s bojom prenosili na vrećice.

Nakon izrade suvenira oni zainteresirani slikali su nova umjetnička djela ili izrađivali božićne ukrase.

Prezentacija pečenja Raku keramike

Mladen Ivančić i vanjska suradnica na projektu Dijana Trtanj, priznata akademska umjetnica kiparica iz Rijeke koja stvara kroz keramiku i kiparstvo prezentirali su pečenje keramike raku tehnikom.

Raku je stara japanska tehnika koja datira još iz 16. stoljeća. Ona u svom imenu nosi značenje sreće, zadovoljstva, užitka i radosti.

Predmeti se oblikuju od posebne vrste gline. Prvo pečenje keramike odrađeno je u keramičkoj električnoj peći, rad se zatim dekorira engobama i glazurama.

prezentacija keramičke tehnike raku brgudac (7)

Predmeti se zatim stavljaju u posebnu peć u kojoj se postiže temperatura od 950°C-1000°C i pri toj temperaturi užareni predmet se vadi kliještima van. Predmet se naglo izvadi na dnevnu temperaturu i tako užaren stavlja se u kontejner s piljevinom koja izgori i potroši kisik.

prezentacija keramičke tehnike raku brgudac (16)
prezentacija keramičke tehnike raku brgudac (11)

Raku tehnika ima posebne efekte tipične za raku keramiku („cracle“ efekt) koji podsjećaju na paukovu mrežu, no taj se efekt dobiva tek kada se glina stavi na piljevinu koja se zbog visoke temperature zapali i popuni pukotine nastale naglim stvrdnjavanjem glazure. Upravo zbog toga raku je tehnika nepredvidiva od početka do završnog rada.

Koriste se posebne boje za keramiku jer imaju specifičnu temperaturu paljenja, odnosno, ako se predmet iz peći vadi prerano ili prekasno, neće izgledati lijepo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)